HTML

vélemény

Egyszerű gondolatok , erről a napról.

Friss topikok

  • Virgogirl: Szia, Szerintem (és biztos lesz, aki ebben megcáfol), a májusfa állítás alapvetően rurális ünnep,... (2009.02.14. 19:19) valentin?

Linkblog

Archívum

valentin?

2009.02.14. 17:22 togó

Úgy gondolom mindenki maga dönti el hogy a Valentin napot hova sorolja, ünnep nem ünnep kategóriába.DE: az már azért elgondolkoztat, hogy miért kaptuk mi ennyire fel, mitől lett ilyen fontos-kedves nekünk, nekik -e nap. Ráadásul- én emlékszem még- nem is kellett nagyon unszolni elég egy reklám kampány hozzá és tömjük a zsebét a kitalálóinak. Hiszen nem titok ez erre ment ki.

Engem azért bosszant ez, mert közben elfelejtjük a mi saját pontosan a szerelemről szóló ,nagyon régi hagyományokat hordozó május első napjáról. Amikor virágkosarat kapnak a lányok a kedvesüktől, májusfát állítanak a kapuk mellé, és mindez a tavasz legszebb időszakára esik.

Vannak helyek ahol él ez a szokás, de miért nem ezt terjesztették el inkább országszerte? Hiszen a virágot ekkorra is meg kell venni, ajándék tárgyat, édességet sem tilos adni, tehát az üzleti része nem sérül. Csak mi mutattuk meg újfent ,hogy ahogy egy ismerősöm szokta mondani: bírka a magyar.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valentinezunk.blog.hu/api/trackback/id/tr74943073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.02.14. 19:19:40

Szia,
Szerintem (és biztos lesz, aki ebben megcáfol), a májusfa állítás alapvetően rurális ünnep, hiszen városi környezetben elég nehéz ezt megvalósítani, úgyhogy ez biztosan akadály lehet/lehetett. Másrészt, május első hetéhez két ünnep is kötődik, melyet ilyen-olyan "háttérhangokkal" fel lehet ruházni, de ennek ellenére biztosan van olyan, akinek a munka ünnepe, illetve az anyák napja is fontos, emellett pedig ott van a sok-sok majális, melyeket szintén vissza lehet vezetni az ősi termékenység-ünnepekre. Ezek mellé egy harmadikat bepakolni... nem biztos, hogy jó ötlet.
Hogy miért nem ez terjedt el? Szerintem azért, mert mikor sok-sok állami ünneppel teli év után elkezdtük "újratanulni" az ünnepeket, a Valentin-napnak a gyakorlatát láttuk, és egyszerűbb, üzletileg kifizetődőbb és praktikusabb átvenni (vagy feleleveníteni) egy olyan dolgot, ami sok helyen már működik és eredményt produkált.
Nem hiszem, hogy birkaként követni kell akár ezt, akár mást, és pénzt se kell rá költeni, hacsak nem akar valaki... Ünnep az, amit egy-egy ember, család vagy közösség annak tart - szerencsére, nem kell mindig, mindenkinek ugyanannak örülni, és van választási lehetőség. Aki akar valentinnapozni, az tegye meg, aki májusi virágkosarat szerene vinni a párjának, ám tegye, sőt, egem az sem zavar, ha valaki november közepén dönt úgy, hogy hatalmas rózsacsokorral, süteménnyel, bonbonnal, plüssizével ünnepli meg a szerelmet.

Egyébként pedig (és most ismétlem egy kicsit magam), ha a májusi szerelemünnep marad meg, terjed el - és valahol meg is történt ez, hagyományosan a "májusi esküvő a legszebb" -, szerintem azt is el lehetett volna "rontani", biztosan lettek volna szidói, meg olyanok, akik gagyi árukat, hervadt virágot próbálnak rásózni az emberekre, piszok drágán...

Birkának azokat a magyarokat lehet nevezni, aki gondolkodás, mérlegelés nélkül beáll a sorba - én vagyok annyira idealista, hogy valljam: ezen is lehet változtatni...

Ha valóban úgy gondolod, hogy el kellene terjeszteni a májusi kosár ünnepét, én nagyon szívesen segítek benne, természetesen, a magam eszközeivel és keretei között. :-)

Elnézést, ha hosszúra sikeredett :-)

süti beállítások módosítása